Slået op d.

Ananasjulep

Share

I morgen er det Derby-dag. Og det er så ikke en entydig ytring, forstår jeg.

Fordi jeg hænger ud på en masse cocktail hjemmeside, så går jeg ud fra, at alle er klar over, at der er Derby i Kentucky.

Men hos vinhandleren i morges, var de flinke folk overbeviste om, og måske lidt forbløffede over, at jeg mente lokalopgøret mellem FCK og Brøndby.

Jeg kan tage fejl: Så vidt jeg ved, er der ikke nogen cocktail forbundet med fodboldkampen – tyndt fadøl er vist det eneste tilgængelige på lægterne, men een cocktail er uløseligt forbundet med Derbyet i Kentucky: Mint Julep.

Så lige nu, skriver enhver sprutblogger om juleps. Et eller andet sted så jeg henkastet nævnt Julie Rainer’s Pineapple Julep fra The Clover Club i Brooklyn.

En bourbon-baseret Pineapple Julep til forskel fra den i ur-cocktailbogen How to Mix Drinks. Den indeholder både gin, hindbærsaft og moselvin.

Men det er altså ikke meget, cocktailmenuen på Clover Club afslører: Bourbon, ananassirup og mynte.

Så jeg måtte tænke selv.

Siruppen lavede jeg ved at skære en halv, moden ananas i terninger og smide dem i en skål sammen med 2 dl hvidt sukker. 24 timer senere kan man hælde en himmelsk skøn, sød/syrlig saft fra. Jeg havde også blandet lidt træt koriander og mynte ved, men det er ikke nødvendigt. Si siruppen og så er den klar til brug. Jeg fik cirka 2 dl ud af anstrengelserne, der var stadig et lille knas i saften, men hellere det end at miste syrligheden ved at varme siruppen op. (Det prøvede jeg med den anden halvdel af ananassen og den blev meget sød, men ikke nær så frisk efter en gennemkogning)

  • 6 cl bourbon – jeg brugte Bulleit
  • 1,5 cl ananassirup
  • frisk mynte
  • knust is (pak isterninger i et rent viskestykke og gennemtæv dem med en kødhammer eller brug en Lewis bag og en gummihammer)

Kom en god klump frisk mynte og siruppen i bunden af et julepkrus eller et høj glas. Knus mynten ganske let, den skal ikke gennemtæves men bare have nogle tryk med en muddler eller skaftet af en grydeske.

Tilsæt bourbon og en god håndfuld knust is. Rør til krus eller glas dugger udvendigt. Pak derefter krus eller glas helt op med is, pynt med pynte og et par ananasblade og prop et par sugerør i isen.

Denne cocktail er udviklet til at forfriske – det første sug smager stærkt af bourbon og ananassirup, men efterhånden som isen smelter skifter smagen karakter.