Udgivet i

Aurora

På denne tid af året er amerikanske cocktailblogs altid fyldt med beskrivelser af alle mulige og umulige juleps og cocktails med Tequila og/eller Mezcal.

Årsagen er simpel: Derbyet i Kentucky rides altid første lørdag i maj og i dele af Mexico fejres en sejr fra 1862 over den franske hær på Cinco de Mayo – altså 5. maj. Der hører cocktails til fejringen af begge begivenheder.

Jeg vil ikke påtage mig, at udrede noget dybere om Cinco de Mayo, det er bare en god lejlighed til at få mikset med to typer spiritus, som jeg ofte glemmer lidt i min begejstring for andre.

Men fordi 5. maj jo også er noget særligt i Danmark – den første frihedsdag i 1945 efter besættelsen – så er Aurora måske mere tilegnet denne højtideligholdelse.

Aurora er den romerske gudinde for morgenrøde, jeg ved ikke om dagen gryede i rødt den 5. maj 1945, men i sangen En Lærke Letted huskede Mads Nielsen den således:

Det var en morgen som tusind andre
og ingen morgen i tusind år,
da Danmark vågned med klare øjne
til glædestimer og frimandskår,
og landet lyste fra sund til klit,
for det var forår og Danmark frit.
Ja, Danmark frit!

  • 5 cl Mezcal – Jeg brugte Ilegal Joven
  • 10 friske blåbær
  • 1,5 cl ananassirup (opskriften finder du her)
  • 3 frisk blade salvie
  • Bitter Lemon

Put to af salviebladende, de 10 blåbær og siruppen i bunden af et højt glas. Stød let i glasset med en muddler eller skaftet på en grydeske til der går hul på bærrene. Tilsæt derefter Mezcal og et par store isstykker. Rør nu til glasset dugger udvendigt og fyld op med Bitter Lemon. Pynt med det sidste salvieblad.