Udgivet i

Gammel Have

Jeg deltager i en månedlig cocktailleg, der hedder Mixology Monday, hvor man arbejder med et tema. Månedens tema er fra klyt til kvalitet. Det giver uanede muligheder, når man ser på nogle af de klassiske danske sjusser som Brandbil, Filur og Isbjørn.

Mit valg faldt på en færgeklassiker fra 1960’erne, fra Gedser-Travemünde overfarten: Gammel Have.

Historien går på, at en eksportchauffør var træt af altid at drikke rom og cola og bad bartenderen om at finde på noget. Chaufføren kørte for et gartneri, der hed Gammel Have, så da bartenderens mix af vodka, bananlikør, Roses Lime, appelsinsaft og Schweppes Bitter Lemon blev en succes, fik den navnet Gammel Have.

Og bare lige som overflødig tillægsinformation, det var først i 1976 politiet fik mulighed for at stoppe biler uden videre mistanke og tjekke om chaufføren var spirituspåvirket, så det var helt ok at drikke sjusser under overfarten.

Nå, eftersom meningen med denne Gammel Have er, at den skal være af høj kvalitet har jeg lavet en del af ingredienserne selv.

Først Bitter Lemon: Kog to økologiske citroner skåret i stykker med 1/2 liter vand og ca 100 gram sukker. Citronerne skal koges med skræl og det hele. Efter 20 minutters kogning sis siruppen og den kan eventuelt smages til med lidt mere sukker – ellers kan balancen mellem bittert og sødt altid reguleres, når siruppen blandets med danskvand eller tonic til den færdige drik. Her kan man bruge ahorn sirup eller simpel sirup af lige dele vand og sukker. Den holder sig længe i køleskabet.

Dernæst skar jeg en banan i skiver og puttede den i et lille syltetøjsglas, jeg dækkende den med ca. 3 dl Banks 5 Island hvid rom. Bananrommen lod jeg trække i tre dage. Det ender med at se noget udelikat ud – bananerne bliver brune – men efter at jeg siede et par gange gennem en meget finmasket si og sidst en damaskserviet, var bananrommen klar.

Parallelt med denne proces lavede jeg en vanilje vodka af en vaniljestang skåret i småstykker overhældt med ca. 2 dl Absolut 100 proof vodka – almindelig Absolut kan også gøre det. Den var også klar efter tre dage og der er ikke nogen grund til at tage vaniljestumperne op, de sis blot ud, når man måler op.

Så var jeg klar til at mikse:

  • 4,5 cl vaniljevodka
  • 3 cl bananrom
  • saft af en lime
  • 1 cl simpel sirup
  • 5 cl friskpresset appelsinsaft
  • 8 cl hjemmelavet Bitter Lemon (jeg blander 1 del sirup til 3 dele danskvand/tonicvand)

De fem første ingredienser måles op i en shaker med is og rystes til alt er godt koldt. Hældes i et highballglas uden at si isen fra. Tilsæt derefter de 8 cl Bitter Lemon og rør forsigtigt rundt, så alt er blandet op. Pynt med bananbåd af appelsinskive med sejl af slikbanan.